NOVINKY ZE STAGRY Č. 5

NOVINKY ZE STAGRY Č.5

Vážení zemědělci a příznivci zemědělstsví,

zdravíme Vás poprvé v novém roce s přicházejícím jarem. Ještě na Štědrý den jsme byli ve Studené bez sněhu a bylo krásné slunečné počasí. Sníh u nás napadl až 7. ledna a s jednou menší přestávkou, kdy skoro vše roztálo, vydržel až do 16. února.
Během zimy jsme odhrnovali a převáželi sníh ve Studené a okolí, převáželi hnůj, prováděli servisní práce, pustili se do budování nových rybníků. Zúčastnili jsme se také on-line školení se společnostmi HORSCH a N.U. Agrar, z nichž vám některé novinky představíme v tomto vydání.

U obou systémů je pro maximální kvalitu práce každé zrno snímáno senzorem. Technologie snímání je schopna zaznamenat počet zrn, prostor mezi nimi a předává pak obsluze informace o ukládání osiva. Oba systémy jsou sériově elektricky poháněny a je možné řídit jednotlivé řádky. Díky SectionControl je možné zapínat jednotlivé řádky. VariableRate umožňuje definovat množství osiva pro každý jednotlivý řádek. V případě najíždění do kolejového řádku je možné definovat různý výsevek pro pravou a levou stranu. Maestro CV je a do budoucna CX bude dostupné ve dvou konfiguracích:

Jednokomorový zásobník na hnojivo o objemu 3000 l a malé zásobníky na osivo pro jednotlivé řádky o objemu 70 l.
Dvoukomorový zásobník pro hnojivo i osivo – nový dvoukomorový systém centrálního zásobníku (MTS), prozatím pro Maestro CV, pojme 3000 l hnojiva a 800 l osiva. Osivo je pak pomocí techniky MTS kontinuálně distribuováno do jednotlivých dávkovacích jednotek.

Jak u 1komorového, tak u 2komorového provedení je zásobník na hnojivo vybaven osvědčenou dávkovací technikou a spolehlivě a přesně ovládá systém hnojení přímo pod patu.

Partner FT je dostupný ve dvou verzích: 1600 FT jako jednokomorový tlakový zásobník o objemu 1600 l a 2000 FT jako dvoukomorový zásobník o objemu 2200 l. Partner 2000 FT je k dispozici buď v rozdělení zásobníku 60 : 40 (1320 : 880 litrů) pro aplikaci dvou různých hnojiv nebo pro využití celé kapacity jedním hnojivem nebo v rozdělení 75 : 25 (1650 : 550 litrů), kdy je Partner vybaven dvěma různými dávkovacími zařízeními. Větší objem slouží pro hnojivo se standardním dávkovacím zařízením HORSCH, menší objem s dávkovačem mikrogranulátu např. pro startovací hnojivo, insekticidy apod.

Partner 1600 FT i Partner 2000 FT je možné vybavit mezinápravovým pěchem, aby byla půda při použití na poli maximálně chráněna.
Kromě toho, že se dá Partner FT využít v kombinaci s Maestrem RV, má i další využití. Jako zásobník hnojiva se dá využít i s kypřiči Terrano či Tiger AS a MT, jako zásobník osiva, či osiva a hnojiva se secí lištou HORSCH Taro, o které jsme psali v Novinkách č. 3 nebo se dá použít jako zásobník hnojiva v kombinaci s plečkou HORSCH Transformer.

Versa 3 KR

Na letošní setí ozimů budeme mít připravenu novinku v podobě třímetrové sečky Versa 3 KR s mechanickým výsevním ústrojím. Ústrojí je poháněno elektricky, o výsev se dále starají jednotlivé dávkovací jednotky, které jsou individuálně propojeny pomocí ozubených kol s hlavní hřídelí. Součástí secího stroje jsou rotační brány s 10 rotory, které jsou navrženy pro maximální stabilitu i na kamenité půdě. Zásobník má kapacitu o objemu 900 litrů a může být pomocí příslušenství ještě navýšen. Sečky Versa jsou osazeny botkami DuoDisc, které fungují na podobném principu jako osvědčené botky z Pronta TurboDisc. Hloubka setí a přítlak na botku 5 – 50 kg (volitelně hydraulicky) se nastavují pomocí univerzálního klíče. Proces kalibrace je díky elektrickému pohonu velmi snadný a lze jej provést i pomocí aplikace HORSCH MobileControl.