NOVINKY ZE STAGRY Č. 6

NOVINKY ZE STAGRY Č.6

Vážení zemědělci a příznivci zemědělstsví,

po třech měsících se opět hlásíme s dalším číslem Novinek. Ihned po Velikonocích jsme měli možnost vyzkoušet secí stroj určený pro přímé setí HORSCH Avatar 4.16 SD. Ač u nás napadl mírný poprašek sněhu, Avatara jsme vyzkoušeli a zadní řadou botek SingleDisc jsme seli hrách do hloubky 5 cm a přední řadou oves do hloubky 2 – 3 cm při výsevku 200 kg hrachu a 60 kg ovsa.

Po mnoha letech jsme se ve Stagře vrátili k bramborám. Celá kombinace rýhování, separace a sázení byla provedena společností Kuks a. s. v termínu od 1. do 4. května. Sázeli jsme odrůdy konzumní Adélu a technické Bernard, Priamos a Eurostar.

Od 20. dubna jsme třemi sečkami HORSCH Maestro zaseli ve Stagře a ve službách 2 260 ha kukuřice. Seli jsme Maestry 8.75 CV a CX. Dvanáctiřádek Maestro 12 SV zasel v pronájmu téměř 1 000 ha. Maestra CV a CX jsou vybavena zásobníkem na hnojivo o objemu 3 000 l a pak dle volby mohou být vybavena malými zásobníky pro každý řádek o objemech 70 l či velkým centrálním zásobníkem o objemu 800 l. Maestra CV s centrálním zásobníkem máme na příští sezonu objednána jako předváděcí stroje. Maestro 12 SV má dělený centrální zásobník s objemem 2 000 l na osivo a 6 000 l na hnojivo.

Během května a června jsme sklidili první a druhou seč jílku s žitem Lesan, která byla zaseta 18. září strojem Pronto při výsevku 60 kg Lesanu a 20 kg jílku. Výnosy obou sečí činily přibližně 24 tun/ha. Během týdne plánujeme ještě třetí seč.

O prutových branách HORSCH Cura jsme psali podrobně ve čtvrtém čísle Novinek. Proto zde nyní zmíníme pouze několik základních informací a postřehů ze školení. Cura 12 ST v záběru 12 metrů má 5 segmentů, z nichž se každý může přizpůsobit terénu. Na souvrati stroj zaujímá polohu do písmene V a disponuje 11 opěrnými koly, díky nimž dobře kopíruje povrch. Kola je možné nastavit mechanicky, pokud jsou kola hodně dole, pruty jsou v agresivním úhlu a naopak. Volitelně je možné vybavit stroj pruty za koly. Pomocí pístnic je zajištěn přítlak na lanka v rozsahu 400 g–7 kg. Vedle dvanáctimetrové verze bude Cura dostupný také v pracovních záběrech 6, 9, 13,5 a 15 metrů a poté také ve 24 metrech jako tažený stroj. Prutové brány Cura 12 ST jsou u nás dostupné k zápůjčce a předvedení.

HORSCH Transformer je robustní plečka pro mechanickou likvidaci plevele. Dostupný je v záběrech 6, 9 a 12 metrů. Transformer disponuje výškou rámu 660 mm, čímž je umožněno nasazení stroje u vzrostlejších rostlin. Má plně integrovaný boční posuvný rám s dráhou 450 mm a široký 3řadý paralelogram pro rozpětí řádků 75 cm, 50 cm a vždy příslušných 25 cm. Paralelogram je bezúdržbový, snadno a rychle se nastavuje hloubka bez použití nářadí a je zajištěna dlouhá životnost i na těžkých a kamenitých půdách. Radličky se vyznačují šířkou 18 cm a mohou řezat i naplocho.

Transformer je vybaven kamerovým systémem, který rozpozná malé rostliny již od 2 cm. SectionControl díky vypínání jednotlivých sekcí zajišťuje minimální překrytí na souvratích a konstantní kvalitu práce na celém poli. HORSCH Transformer v šesti metrovém záběru jsme předváděli ve Studené v červenci loňského roku a pro příští jaro máme tento stroj objednaný včetně předního zásobníku HORSCH Partner 2000 FT, jenž umožňuje současné přihnojení při plečkování. Na školení jsme měli možnost zhlédnout 9metrovou verzi plečky, jejíž boční strany lze složit o 1,5 a je pak k použití jako plečka o pracovním záběru 6 metrů.

Další den školení byl věnován přesným secím strojům Maestro, kterým jsme se podrobně věnovali v minulém čísle Novinek. Chtěli bychom zde zmínit HorschConnect, který bude sloužit k propojení mezi zákazníkem, strojem a HORSCH. Propojenost bude umožněna díky modulu SmartCan, kterým od nového roku budou sériově vybavena Maestra SV a SX, u Maester CV/CX bude HorschConnect dostupný volitelně. Data budou dostupná přes cloud nebo využitelná pro mobilní zařízení jako chytrý telefon nebo tablet. Díky aplikaci MobileControl pak budou mít zákazníci přístup přes svůj telefon k zaznamenaným datům. HorschConnect společně s MobileControl pak umožní stanovení výsevku či testy jednotlivých řádků u přesných secích strojů (případně testy trysek u postřikovačů HORSCH Leeb) jednoduše přes mobil.